Speaking borders

Border collies en een zeldzaam nederlands schapenras

Speaking border Kate.

Kate hebben we uit ons eerste nest (Zipp x Fleet) aangehouden, samen met haar broer Jake. Kate is extreem in alles wat ze doet; knuffelen, ballen gooien, schapen drijven, je bedenkt het niet en Kate kan en doet het. Ze is altijd vrolijk en bezoek wordt enthousiast welkom geheten. Haar extreme karakter heeft ondertussen zijn tol geëist. Ze is boven uit het raam van de slaapkamer gesprongen en heeft daarmee haar pols ernstig beschadigd. Die is door middel van een operatie vast gezet, zodat een pootamputatie voorkomen kon worden. Haar poot "mist" wel een gewricht nu waardoor ze anders loopt dan een normale hond.

Bij de schapen laat Kate een super schapen gevoel zien, met mooie flanken en meer dan voldoende power. Haar prachtige natuurlijke manier van werken zie je in het filmpje hieronder.
 
Dat Kate bijzonder is, bleek toen ze 2 jaar was. Het was eigenlijk altijd een slechte eter, die wat mager was. Uiteindelijk bleek ze igs te hebben ( zie kopje nestjes). Sinds ze iedere 3 a 4 weken een injectie met vitamine B12 krijgt, is Kate een normale hond, ze eet heel goed en haar gewicht is keurig.

Omdat het nest waarin Kate geboren was zulke goede werkeigenschappen heeft, heb ik, na lang denken, besloten een nest met Kate te fokken. Uit Kate worden IGS dragers geboren. Dit houdt in dat de pups zelf niet ziek worden, maar als er mee gefokt wordt, moet er een "vrije" partner gebruikt worden.
In 2016 is haar eerste nest geboren en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Een superleuk nest zowel bij de schapen als in de agility!
En omdat er al vraag is naar pups van haar komt er in 2018 nog een nest.

Kate voldoet aan de eisen van de border collie club: functioneel exterieur goed, aanlegtest zeer goed.

Kate is gesteriliseerd.

 • Geboortedatum: 13-06-2012
 • NHSB: G-2-2887366
 • ISDS: NL/321499
 • Gewicht: 20,5 kilo
 • Compleet schaargebit
 • HD: A
 • Ogen (inclusief gonioscopie) vrij november 2017
 • DNA (uitleg kopje nestjes-het fokken): 
  - CEA:    carrier
  - TNS:     vrij
  - IGS:     lijder
  - SN:       carrier
  - MDR1: vrij
  - NCL:     vrij
  - CN:        vrij
  - DM:      vrij
  - MH:     vrij
  - HUU:   vrij
  - PLL:     vrij
  - MC:      vrij
  - van Willebrand: vrij
 • Drager van driekleur. Geen drager van bruin of blauw

Op 14 december 2021 is Kate overleden, precies zoals bij haar paste; ze brak haar geopereerde poot. Het bot was zo dun, dat haar laten gaan de beste optie was. Kate is maar 9 jaar geworden.


Deze tekst past u aan door erop te klikken.